470_bolygohollandicimkep

Józsi gazda elmeséli – 10 híres szellem és kísértet

Fiktív hősök és hátborzongató figurák, akik közül ketten a XX. században is felbukkantak – több szemtanú állítása szerint is.
“Szellemek mindenütt vannak, és nincsenek sehol. Arról híresek, hogy megfoghatatlanok, még akkor is, ha épp azért jelennek meg, hogy bizonyítsák létezésüket. A kísértetek mindenesetre hangsúlyos szerepük van kultúránkban. Televíziós produkcióban és filmeken is láthatjuk őket A médiumtól a Hatodik érzékig. Tábortüzek körül és könyvesbolt polcain is találkozhatunk kísértetekkel – akár fiktív, akár valóságos történetről van szó. Halloween környékén a popkultúra termékeiként szellemek képei kísértenek minden üzletben, vagy dekorációként az otthonokban szerte Amerikában” írja a Livescience.com.

Még a mindennapjainkra is hatással vannak – jóllehet fel sem ismerjük. Például amikor tüsszentéskor azt halljuk: “Bless you!” (légy áldott; angol nyelvterületen ezt mondják az Egészségedre! megfelelőjeként – a szerk.) az abból az ősi hiedelemből származik, hogy tüsszentés alatt a szellemek beléphetnek a testünkbe. Íme, minden idők leghíresebb kísértetei!

1. Hamlet, dán királyfi édesapja

Bár több Shakespeare darabban is felbukkannak szellemek, mint a Macbeth vagy a Julius Caesar című tragédiákban, Hamlet király az egyik legismertebb a drámaíró szellemei közül, és nélkülözhetetlen szerepet játszik a műben. Hamlet, az édesapja nevét viselő királyfi a központi figura, a címszereplő, de apja szelleme nélkül nem volna sztori.

Hamlet király három ízben jelenik meg a történetben, mindannyiszor éjszaka (a szellemek a vámpírokhoz hasonlóan a sötétséget kedvelik). Ő mondja el Hamletnek, hogy áruló fivére, Claudius ölte meg, és azt kéri fiától, bosszulja meg a halálát.


A halott király szelleme bosszúszomjas – Forrás:Kkellyshakespeare

2. A bolygó hollandi

A bolygó hollandi a világ legismertebb szelleme – a tizenhetedik századi tengerészlegenda szerint egy kereskedő hajója kísért a nyílt tengeren. A hajó gyakran elmosódott képként vagy fényen izzva jelenik meg, és úgy tartják, felbukkanása balszerencsét jelent.

A hajót és legénységét örök időkre elátkozták, mivel a holland kapitány nem volt hajlandó biztonságos kikötőbe kormányozni egy viharban a hajót – a legénység és az utasok kérésére sem. Ehelyett a szemtelen hollandus az Istent káromolta. A szellemhajó felbukkanásáról időről időre beszámoltak, 1923-ben például Dél-Afrika partjainál látták. (A legenda úgy tartja, a Jóreménység fokánál történt a nagy vihar, ott bolyong a kísértethajó. Hogy elkerüljék a balvégzetet, sok hajós a Jóreménység fokánál inkább a hajótestben tartózkodott, nehogy megpillantsa a szellemeket – a szerk.) Bár szárazföldön még sosem látták a bolygó hollandi legutóbb a mozikban jelent meg – A Karib-tenger kalózai című filmekben.


A bolygó hollandi egy régi német illusztráción – Forrás:Hasnuyakin

3. A Bell-boszorkány

Az eseménysorozat, amelyek állítólag John Bell Tennessee-i farmján történtek 1817 és 1821 között, egyike a klasszikus amerikai szellemhistóriáknak. Bell furcsa állatokat lőtt meg a farmján, ám teremtmények nem pusztultak el és nem tűntek el. Néhány héttel később, a Bell család tagjait szellem kezdte gyötörni: ijesztő hangokat adott ki, megrázta a házat, sőt, bántalmazta Bell lányát, Betsyt. A kísértet támadások több évig zajlottak – a sztori szerint egy ponton Andrew Jackson (későbbi elnök) is beszállt a szellemvadászatba, és vizsgálódni kezdett. (A legenda úgy tartja, hogy miután a szellem az ágyába bújt, rémülten menekült el a házból és soha nem tért vissza – a szerk.)

Bár néhány szerző valós történetként mutatja be a Bell boszorkány meséjét, kevés bizonyíték van arra, hogy több lenne a szokásos kísértethistóriáknál. Andrew Jackson például soha nem említette a Bell boszorkány esetét; úgy tűnik, hogy a későbbi elnök szerepeltetése csupán egy motívum, hogy valamivel alátámasszák a történet hitelességét…


William Porter megpróbálja ártalmatlanná tenni a boszorkányt

4. Casper

Míg Bloody Mary – rá később még visszatérünk – azzal tölti idejét a kísértetbirodalomban, hogy sötét fürdőszobák mélyén megidézzék alakját, és gyerekeket ijesztgethessen, Casper – akinek a vezetékneve A Barátságos Szellem – mosolygós, fehér kísértet, aki azon ügyködik, hogy egyáltalán ne ijessze meg az embereket.

A Harvey képregényekben, Casperhez gyakran csatlakoznak a barátai, mint Wendy a jó boszorkány és Hot Stuff a kis ördög. Bár egyesek hátborzongatónak találják az ötletet, hogy egy halott gyermek szelleme egy boszorkánnyal és egy ördöggel lógjon, ezek jóindulatú és gyerekbarát karakterek, amire ráerősít, a “jó”, a “barátságos”, és a “kis” jelzőt illesztették a nevükhöz. a nevükhöz. Az azonos című, 1995-ös filmmel éledt újjá a képregényben szereplő Casper története. Később rajzfilmsorozat is készült a történetből.

5. Bloody Mary – Véres Mária

“Bloody Mary … Bloody Mary … Bloody Mary …” Sok amerikai iskolás e szavakkal szerzi első tapasztalatit a szellemvilágról. A hagyomány szerint Bloody Mary, azért lett kísértet, mert megölte a gyermekeit. (Más történet szerint egy 19 éves lány, aki gyilkosság áldozata lett, aki halála előtt egy tükörre próbálta felírni gyilkosa nevét – a szerk.) Aki Bloody Maryt szeretné látni, bemegy egy fürdőszobába vagy mosdóba (többnyire az iskolában), lekapcsolja a villanyt, a tükör elé áll, és háromszor megismételi a nevét.

Bár számtalan gyermek (és jónéhány felnőtt) próbálta megidézni Bloody Maryt a fenti módszerrel, csak néhány alkalommal sikerülhetett. A legtöbben a saját rémült arcukra meredtek a tükörben, vagy a második “Bloody Mary” után inukba szállt a bátorságuk, és sikítva rohantak ki a mosdóból a vihogó lányok közé. A Bloody Mary legenda legfrisseb verziója a “Candyman” horror film sorozat egyik epizódja.

6. A Drury Lane kísértete

Sok színház található a Covent Gardens negyedben a londoni West Enden. Van, amelyikben több mint 300 éve játszanak, néhányukban a világ legnagyobb színészei léptek fel. Az egyik színházat azonban inkább a szellemeiről ismernek, mintsem az ott látható produkciókról. A Royal Színházban évszázadokon át ívelt a szürke ruhás ember megjelenése.

Több szellem is kísért a Drury Lane csarnokokaiban és épületszárnyaiban. A leghíresebb azonban ez a szürke ruhás férfi, aki úgy néz ki, mint egy régi nemes, rizsporos parókával a fején. Minden színház megvan a maga szelleme, és a Drury Lane kísértethistóriája része a színházi hagyománynak. Legutóbb egyébként 1970-ben tűnt fel a szürke ruhás alak.


Ilyennek írták le a szürke ruhás férfit

7. A különös stoppos

“Nem velem történt, hanem a barátom hallotta a fodrászától, akinek a szüleivel történt. Egy éjjel vezettek a magányos országúton – nagyon hideg volt, talán Minnesotában, vagy Montanában jártak. Különben is, havazott. Ahogy befordult a sarkon, egy fiatal lányt pillantottak meg mezítláb, ruhában, zöld kendővel. Persze megálltak, hogy segítsenek neki, és ő a hátsó ülésen foglalt helyet. Nem beszélt sokat, és amikor megkérdezték, hol lakik, egy parasztházra mutatott a távolban. Néhány perccel később, amikor beálltak a felhajtóra, eltűnt!

A házaspár tanácstalan volt, de kiszálltak a kocsiból, és bekopogtak az parasztház ajtaján. A komor, ősz hajú asszony válaszolt. A pár elmondta, hogy a titokzatos utas azt mondta, ez az otthona. “Ez lehetetlen” válaszolta az asszony. “A lányom meghalt húsz évvel ezelőtt épp ezen az estén halt meg.” Csak az ajtón, egy régi fából készült karón ott lógott a lánya zöld kendője!”


Képünk illusztráció

8. Az elmúlt karácsony szelleme

A Charles Dickens híres regénye a Karácsonyi ének a szívtelen és fösvény Ebenezer Scrooge-ról szól. A férfihatalmas változáson megy keresztül, amikor különböző szellemek – múlt, a jelen és a jövő szellemei látogatják megy karácsony éjjelén.

Szellemekhez gyakran társítanak tanmeséket és erkölcsi példázatokat – ez alól ezek a szellemek sem kivételek. A kísértetek nem arra pazarolják az idejüket, hogy csörgessék a láncaikat, vagy ijesztgessék a gyerekeket. Az elmúlt karácsony szelleme a helyére teszi Scrooge-ot, látomásban idézve fel a múlt karácsonyait. bemutatva neki látomások múltja karácsonyt. Scrooge végre megérti a karácsony valódi értelmét – nem, nem a teljesen kommercializálódott téli szünet az, hanem a barátság és a jó szándék.

9. A meggyilkolt házaló

Egy napon, úgy az 1840-es évek elején New York Hydesville negyedében fiatal házaló érkezett Mr. és Mrs. Bell otthonába, hogy háztartási árucikkeket adjon el nekik. Meghívták magukhoz, és a fiatalember maradt néhány napig. A cselédlányt elküldték, majd egy héttel később visszavették. A házaló eltűnt, ám Bellék konyhájában több is felbukkant a háztartási eszközei közül. A cselédlány ezzel nem is foglalkozott, mindaddig, amíg nem kezdett el fura, kísérteties dolgokat tapasztalni a házban. Végül arra a következtetésre jutott, hogy ez a házaló szelleme, akit meggyilkolták az ő távollétében.

A fenti történetet két nővér, az 1838-ban született Maggie és az 1836-os születésű Katie Fox mesélte. Azt állították, hogy képesek kapcsolatba lépni a szellemekkel. Évekkel később a nővérek elismerték, hogy az összes sztori átverés volt. Nem létezett a meggyilkolt házaló, és az sem igaz, hogy a lelkekkel képesek kapcsolatba lépni. Az azonban a nővéreknek köszönhetően egész Észak-Amerikában gyökeret vert a spiritizmus – amelynek még ma is számos követője akad. (Az 1850-es évek közepén már Angliában is hódított a spiritizmus – a szerk.) A 10 kísértet közül meggyilkolt házaló az egyetlen fiktív hős, amelynek megjelenése nyomán egy egész vallásos mozgalom nőtte ki magát.


Ilyennek képzelték a házalót


Ők pedig a Fox nővérek

10. Slimer

Slimer a Szellemirtó filmekben és rajzfilmekben szereplő zöld lény. Ronda, kellemetlen, iszapot köpködő alak – ki ne szeretne vele barátkozni? Slimer annyira népszerűvé vált a gyerekek között, hogy főszerepet kapott a Szellemirtók spin-off sorozatában. (Itthon Az igazi szellemirtók címen futott a rajzfilmsorozat.) A megreformált gonosz szellem az animációs sorozatban csatlakozott a Szellemirtók csapatához.

Érdekes volt a cikk? Nyomj egy lájkot!

JÓZSI GAZDA
forrás: szeretlekmagyarország.hu
meszelt-fatorzs

Józsi gazda megmondja – Téli fagy ellen meszeljük be a fatörzset?

A kilátásba helyezett globális felmelegedés minden bizonnyal átalakítja a növénytermesztés szerkezetét.
A gyümölcsfajok gazdagodni fognak: a füge, a gránátalma, a datolyaszilva, a kivi feltehetően hazai gyümölcsnek számít majd.
De egyelőre még előttünk van a tél és a fagyok elleni védelemre kell készülnünk. Vajon jó módszer-e a fagyok ellen bemeszelni a gyümölcsfák törzsét?
Nálunk nem terjedt el, de aki Nyugat-Európában jár, az lépten-nyomon láthatja a fehérre meszelt fatörzseket. Ennek az a következménye, hogy a fehér szín visszaveri a napsütést, ennek következtében a fák törzse nem melegszik fel, a vegetáció később indul meg és ezért a meszelt fák virágrügyei nyugalmi állapotban vészelik át a kora tavasszal visszatérő fagyokat.
Különösen ajánlatos a kajszi- és az őszibarackfákat ilyen módon védeni, de néhány díszfa (pl. a selyemakác) is meghálálja ezt a gondoskodást.
JÓZSI GAZDA

forrás: bálintgazda.hu

water-drop-384634-640_785a1ftk

Józsi gazda megmondja – Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket ivással?

Az őszi, téli fertőzéses időszakban nem mindegy, hogy mennyit és mit iszunk, de még az sem, hogy mikor, hiszen mindez hatással van immunrendszerünkre. Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este pótoljuk nagyobb mennyiséggel, ez ronthatja  a szervezet védekező képességét – erre figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa. Azt is elmondta, hogy a száz százalékos gyümölcslevet jobb hígítva fogyasztani és rontja a szervezet védekező képességét az is, ha este pótoljuk be, ha napközben elfelejtettünk eleget inni.
Szervezetünk sokkal érzékenyebben reagál a szomjazásra, mint az éhezésre. Hiszen míg ennivaló nélkül akár 2-3 hétig is életben maradhatunk, a víz hiánya már 1-3 nap alatt is életveszélyes állapotot idéz elő. Azonban már a kisebb mértékű folyadék hiány is okozhat problémát, többek között hatással van védekező rendszerünk állapotára. Érdemes ezért végiggondolni, mit és hogyan igyunk. Tegyük ezt rendszeresen, minél több innivaló közül válogatva, és válasszunk természetes forrásokat, alapanyagokat.
Mennyit?
Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak nyáron érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű vízbevitelre. Az őszi-téli időszakban a tudatos folyadék fogyasztással is segíthetjük immunrendszerünk normál működését. Veresné Dr. Bálint Márta elmondta, ha legalább 6-8 pohár innivalót iszunk naponta, akkor sokat teszünk azért, hogy elegendő mennyiségben képződjön például a védekező rendszerünk számára is fontos  gyomorsav, mely az esetlegesen étellel élelmiszerekkel bejutó kórokozókat feltartóztathatja, elpusztíthatja.
Tudni kell azt is, hogy a légúti betegségeket okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozók, az erre az évszakra jellemző hideg időjárás, szél, vagy a rendszeres fűtés miatt kiszáradt orr vagy szájnyálkahártyán keresztül könnyebben jutnak szervezetünkbe. Az elegendő folyadék fogyasztás pedig hozzájárul ennek elkerüléséhez.
Mit?
Azt bizonyára sokan tudják, hogy a víz, ásványvíz mellet hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák (pl. menta, citromfű, csipke, hársfa, kamilla, bodza). Ezek nem csak finomak, változatos ízvilágúak, hanem egyes összetevőik (pl. menta illóolajai) segítik a légzést, baj esetén hozzájárulnak az orrdugulás megszüntetéséhez, esetleg izzasztó hatásuk miatt a lázas állapot könnyebb elviseléséhez.
Jó választás immunrendszerünk erősítése érdekében frissen facsart vagy 100%-os gyümölcs és zöldségtartalmú leveket fogyasztani vitamin, és fitonutriens (biológiailag aktív növényi anyag) tartamuk miatt. Az azonban kevésbé köztudott, hogy ez utóbbiak akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel, ásványvízzel feles arányban, hígítjuk őket.
Az utóbbi években egyre több tanulmány foglalkozik a különböző színes zöldségekben (pl. cékla, paradicsom, sütőtök, vöröskáposzta, brokkoli), és gyümölcsökben (pl. áfonya, kökény, kivi, vérnarancs, vörösszőlő) készült italokban lévő biológiailag aktív növényi anyagokkal (pl. polifenolok). Ezek egy része erős antioxidáns hatása miatt hozzájárul a sejtek épségének megőrzéséhez, így a nyálkahártya, és a keringési rendszer egészségének megtartásához, így közvetve az immunrendszer erősítéséhez.
Mikor?
Az sem mindegy azonban, hogy mikor isszuk meg a napi szükséges folyadék mennyiséget. Célszerű azt a nap folyamán egyenletesen elosztani. Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este fogyasztunk nagyobb mennyiséget, stresszhelyzet elé állítjuk szervezetünket, ami szintén ronthatja szervezetünk védekező képességét.
JÓZSI GAZDA

forrás: szívderítő.hu

… Hírek a Járásból a Járásnak…