Csirke almás mártásban

Csirke almás mártásban

Csirke almás mártásban

Mindannyian szeretjük, ha ebédünk vacsoránk elkészítése miatt nem kell órákig pepecselni a konyhában :)   A mi életmódunk is a villámfőzésre szakosodott , ami a hétköznapokat illeti . Azt nem mondom, hogy nem lennék hajlandó olyat sütni- főzni- amik órákig gyöngyöznek,sisteregnek, párolódnak- de a valóságos munka biztosan nem több, mint fél óra :)  Ma  is egy olyan étket hoztam, aminek az elkészítése bizony fél órán belül van :)  Hogyan készítsünk tehát csirkéből olyat, ami nem a klasszikus ( hadd ne mondjam unalmas) …

Csirke almás mártásban 5

Csirke almás mártásban 5

Bővebben…

VIGYÁZAT- Problémás élelmiszerek a piacon!

… most kedves Olvasó, nyilván arra számítasz, hogy márkákat, és cégeket fogok felsorolni. Nos ebben tévedés lesz! Sokkal inkább egy észrevétel. Vannak termékek, amelyekről kiderül, hogy gond van velük- ilyen olyan fertőzést terjeszt, egér, pók, mittudomén mi rejlik a csomagolásban. Ezek tények, alaposan le is húzza a közvélemény ezekről a keresztvizet. Valljuk be joggal!
DE! amikor az is elhangzik, hogy a vizsgálat még zajlik, akkor legyünk kedvesek óvatosan bánni a “rémhírekkel”. Két dolog történhet meg ugyanis- merő jószándékú, úgynevezett óvatosságból való terjesztés mellett: valós az információ- igen, akkor mondjuk meg, kinek, milyen termékét ne vásároljuk.  De akkor legyen a cég kicsi, vagy nagy- kerek perec legyen kimondva.
A második verzió- az információ téves.. az összefüggés- a megbetegedésekből más területről fakad: a gyártó figyelmeztetésével ellentétes tárolás, felhasználás, vagy épp más termék vonatkozásában. NOS ekkor- ha már névvel, címmel, képpel elássuk a vállalkozót.. KI FOGJA ugyanúgy megosztani- mondjuk a Facebook-on, hogy bocsi, én is csak rémhírt terjesztettem.. Valljuk be ezt is : SENKI!
Ki fogja annak a cégnek, és a termékeibe vetett hitet, lassan kiépített bizalmat visszaadni?

Bővebben…

fehérboros – citromos fekete kagyló fűszervajas pirítóssal

Nyáridéző recept. Lehet ráhangolódás, vagy emlékidéző.. kinek melyik esik jól. Sokan nem szeretik, sokan idegenkednek tőle, sokakat még nem vitt rá a kíváncsiság a kóstolásra, ám még többen rajonganak érte. Valóban furcsa teremtménye a Földnek, hagyományos értelemben se keze, se lába… íze különleges, máshoz nem hasonlítható.  A “herkentyűk” iránti vonzalom magától nem alakul ki, de ha az ember megszerette, akkor vágyik rá. A realitás, azonban elszakad egy kicsit az étek okozta érzelmi dolgoktól. A fekete kagyló  legkönnyebben, és valljuk be a “legolcsóbban” megszerezhető finomság, bár való igaz, egy kiló kagylóból is komoly a veszteség.. hiszen a valóban harapható falatok a súlynak csak töredékét teszik ki.  De a kagylót nem is azért kedveljük, mint a csülköt- más fajta (íz)élmények okán tálaljuk.  Kulináris kirándulás- talán ez a legjobb fogalmazás – egy olyan országban, ahol nincs tengerpart, és nem tartozik mindennapos fogásaink közé. Mindenesetre nem kell az asztal alá seperni, hiszen alkalmanként bizony a tányérunkra adhatjuk.
Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 14  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 14 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

a recept hozzávalói 2 személyre:

  • 1 kg friss vagy előfőzött fekete kagyló
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy hagyma
  • 1/2  citrom
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöld
  • 2 közepes paradicsom
  • 2-3 dl jó minőségű, könnyű fehérbor ( egyéni ízléstől függ, de szárazat javaslok)
  • kevés csípős paprika (opcionális)
  • 0,5 dl olívaolaj
  • só, bors

Fűszervajas pirítóshoz:

  • bagett vagy ciabatta
  • 5 dkg puha vaj
  • petrezselyem
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • kevés parmezán, vagy más kemény, karakteres ízű sajt

Az étel elkészítéséhez- kivételesen célszerű mindent előkészíteni, ugyanis nagyon gyorsan elkészül, nemigen van idő közben tevékenykedni.
Első dolgunk legyen a kagylót váltott vízben homoktalanítani , és megszabadítani a törött kagylóhéj daraboktól ( minden gondos előkészítés mellett találkozhatunk vele), egy szűrőbe  vagy nagy tálba borítva, hideg vízben áztassuk pár percig, s rázogassuk.

A kagylófogyasztáshoz egy jó tanács- hogy egy kéretlen gyomorrontás el ne vegye a kedvünket a későbbiekben. A kagyló halott frissen- ha nyitott, és halott főtten, ha zárt. Ezeket semmilyen spórolási szándékkal el ne fogyasszuk. Tehát , ha pl. előfőzötten vásároljuk, ami a leggyakoribb lehetőség: dobjunk ki minden zárt kagylót. Általában 2-3 darabbal találkozhatunk egy kilóból. Ha teljesen nyers kagylóhoz jutottunk (pl. hálóban), akkor ugyanezt a nyitott kagylókkal kell megtenni.  Ha elkészítettük az ételt- és a kagyló egyáltalán nem nyílt ki- akkor ugyanez a helyzet. 1-2 db esetében ez mindig előfordul.
Miközben a kagylók a hideg vízben “akklimatizálódnak”  készítsük el a fűszervajas kenyereket- de ne süssük, pirítsuk meg, viszont álljunk rá készen.

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 1  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 1 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

A szobahőmérsékletű, puha vajat keverjük el két gerezd zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemzölddel, kevés sóval, és ízlés szerinti borssal, majd kenjük meg vele a csinosan felszeletelt kenyereket, és szórjuk meg mindegyiket egy csipet parmezánnal. tegyük tepsire.. hogy pont időben csúsztathassuk a sütőbe (grill vagy felső sütésre állítva a sütőt 250  C°fokra)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 6  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 6 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

Következő lépés- rázogassunk közben a kagylókon, vagy váltsunk rajta vizet- nem tápos csirke ez, hogy kimossuk az ízét! csak bátran)-
hogy előkészítünk minden hozzávalót darabolva magához a kagylóételhez. Készítsük kezünk ügyébe  a tálaláshoz a tányérokat (jó nagyot, és mélyet, mert leve is lesz),  a bort olíva olajat, sót, borsot. Szeleteljünk fel, és vágjunk 4be egy fél citromot,  Készítsük kezünk ügyébe a fokhagyma prést, és a fokhagymákat, vágjuk négyfelé a hagymát, majd vágjuk szeletekre. A hagyma a végeredményben is látható marad. nem képzünk belőle pürés pörköltalapot.  Ha teszünk hozzá erős paprikát- csak keveset- hogy épp egy enyhe “stihhet” kapjon, azt is hagymával azonos méretűre daraboljuk.

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 5  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 5 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

Aprítsuk össze a petrezselymet, és hámozzuk meg a paradicsomot. E kis mennyiségért nem érdemes hámozott paradicsomkonzervet bontani. tegyük forrásban lévő vízbe, úgy hogy a szárkapcsolati résznél, előbb egy kis keresztet vágunk, épp hogy behasítva a bőrét.
Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 2  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 2 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 3  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 3 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

amikor elreped a bőre, azonnal vehetjük ki a forró fürdőből, fél perc múltán könnyen meg is tudjuk fogni, hiszen belül egyáltalán nem lett meleg, nem főzzük- csak a forró víznek, megmutatjuk!

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 4  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 4 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

Most már könnyű lerántani róla a kabátot…elvégre nyár van.
Vágjuk apró kockákra, leve, magja jó helyen van, azt nem szükséges eltávolítani.

Most már hevíthetjük a sütőt- és az olíva olajat a főzőlapon, egy méretes serpenyőben. A kagyló ugyanis terjedelmes.

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 7  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 7 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

Mehet bele a hagyma, sóval, borssal.. hadd sercegjen!
Amikor üvegessé kezd válni- ne pároljuk túl.. adhatjuk hozzá a többi hozzávalót: a citromot, és a paprikát… keverjük át..

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 8  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 8 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

a paradicsomot és a fokhagymát… keverjük át…

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 9  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 9 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 10  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 10 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

a petrezselymet.. keverjük át…

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 11  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 11 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

Végül öntsük fel a fehérborral.. és forraljuk össze….
Most mehet a sütőbe a pirítósnak való- persze ne feledkezzünk meg róla… s a fehérboros mártásba kerülhet végre a mosott, kiválogatott kagyló. úgy ahogy van , héjastól.

Rázogassuk inkább, mint kevergessük, 3 percre le is lehet fedni- főképp h teljesen nyers állapotban jutottunk hozzá. Az előfőzött kagylóval cseppet könnyebb a dolgunk.. de pár percig azt is forraljuk..  A törött kagylóhéjakat igyekezzünk nem belejuttatni, kellemetlen, ha azt a tányérból kell kanalazás közben kipiszkálni.

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 12  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 12 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

Ez idő alatt a pirítós is elkészül….

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 13  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 13 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

Most már csak tálalnunk kell :) mélytányérba osszuk el a kagylókat és a boros- zöldséges levet… szórjuk meg friss petrezselyemmel.. és helyezzük köré a pirítósokat.. hiszen azzal tudjuk kiitatni a levet.. persze adjunk mellé kanalat is m ha valaki inkább kanalazná… s tegyünk egy mélyebb tálat az asztalra az üresedő kagylóhéjaknak :)  valamint szalvétát.. mert a kagylóevés, bizony “kézzel- lábbal” való evési folyamat :)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 17  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 17 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 16  (fotó Lehőcz Kata - Gyomro-sokk)

Fehérboros-citromos kagyló fűszervajas pirítóssal 16 (fotó Lehőcz Kata – Gyomro-sokk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehet szürcsölni, kanalazni, meregetni, tunkolni.. ahogy kedved tartja.. de mindenképpen kívánok hozzá jó étvágyat, és csodás emlékeket akár otthonról, akár egy csodás homokos/kavicsos/sziklás kéklő vizű tengerpartról.

 

Tokaji Epres-rebarbarás Balzsamecet

A Tokaji Borecet Manufaktúra új büszkesége egy nagyon egyedülálló kísérlet eredményeképpen jött létre: a hazánkban kevésbé használt rebarbarát a népszerű és finom eperrel elegyítettük, az így kapott kellemesen izgalmas ízvilágú ecet pedig egy igazi tavaszi vitaminbomba lett!

Tokaji balzsamecet: Fotó: www. borecet.hu

Tokaji balzsamecet: Fotó: www. borecet.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Kóstolja meg Ön is az epres-rebarbarás balzsamecetet, engedje át magát ennek az újszerű íznek és használja ki jótékony egészségügyi hatásait!

… háziasszonyoknak, és mindenki másnak…