Magyar Díjazott a Holcim Awards versenyen

A Holcim Foundation által negyedik alkalommal meghirdetett, 2 millió dollár összdíjazású Holcim Awards fenntartható építészeti világversenyen Dankházi András magyar építész díjat nyert a “Next Generation” kategóriában – közölte a 70 országban működő Holcim-csoport magyar leányvállalata pénteken az MTI-vel.

A szerdai moszkvai regionális eredményhirdetésen összesen tizenkét munkát ismertek el. A versenyek a világ régióiban zajlanak, majd ezek nyertesei kerülnek be a következő évi végső értékelésbe. A magyar építész az európai versenyen kapott díjat azzal a tervvel, amely az épületet környező hőerőművekből kibocsátott hűtővizet hasznosítja. A hűtővíz – sótalanítás után – fűtésre és ivóvízként is hasznosítható. Része a projektnek az épület tetejére tervezett úszómedence, amelyet szintén a hűtővízzel fűtenek.

A 2008-as Holcim Awards versenyen a végül meg nem épült kormányzati negyed terve elnyerte az európai fődíjat. A tervező csapat vezetője Janesch Péter volt.

forrás: MTI

Jan Gehl világhírű dán várostervező Budapesten

Jan Gehl világhírű dán építész és várostervező Élhető városok című kötetét dedikálja csütörtökön Budapesten a Toldi moziban a Jó város című kétnapos rendezvénysorozat keretében.

A szerdán kezdődő eseménysorozatot a Dán Nagykövetség szervezi. “Jan Gehl várostervező nevéhez fűződik az élhető város és az arra épülő városstratégiák kidolgozása, amelyet több nagyvárosban alkalmaztak már” – mondta el az MTI-nek Bogdán Ágnes, a Dán Nagykövetség kulturális attaséja.

A dedikálás után az urbanistával Finta Sándor, Budapest főépítésze beszélget – tette hozzá, megjegyezve, hogy a szerző könyvében képes illusztrációkon keresztül mutatja be a várostervezés emberi dimenzióit.

Mint elmondta, a városi biciklizés sajátos lehetőségeit és a kerékpáros kultúra fejlesztését mutatják be a Jó város című szerdán nyíló kiállításon, amelyen beszédet mond Tom Norring, Magyarország dániai nagykövete.

A kulturális attasé hangsúlyozta: köztudott, hogy Koppenhágában kedvező feltételeket biztosítottak a kerékpározók számára.”Azonban a lakók mégsem elégedettek, hiszen az elmúlt időszakban stagnált a kerékpárosok száma” – hangsúlyozta.

A tárlaton látható lesz például egy olyan plakát, amelyen rajzban fogalmazzák meg a dán gyerekek, hogy az iskolájuknál lévő kereszteződést miként lehet átalakítani úgy, hogy még inkább gyalogos- és kerékpárbarát legyen. Bemutatnak olyan terveket is, amelyek segítségével egyes városrészeket élhetőbbé lehet tenni.

A programsorozatot filmvetítések is színesítik. Szerdán a Cities on Speed című dokumentumfilm-sorozat Cairo Garbage című részét láthatja a közönség a mozi nagytermében, majd a sorozat Sanghajban játszódó részét vetítik a közönségnek. Csütörtökön Mumbai Disconnected, majd Bogotá Change címmel játsszák a sorozat további részeit, a vetítések ingyenesek.
Bogdán Ágnes elmondta: egyre többen élnek városokban, a felmérések szerint 2050-re a föld lakosságának több mint 80 százaléka lesz városlakó. “Mindenki keresi a megoldásokat arra, hogy ezt a tömeget miként lesznek képesek befogadni a városok úgy, hogy közben élhető közeget is biztosítsanak a lakók számára” – tette hozzá.
A rendezvény ideje alatt a plakátkiállítás a Toldi moziban tekinthető meg, szeptember 23-tól pedig az Európa Pontban lesz látható.

forrás: MTI

 

Őszi lakásdekorációk

white-pumpkins_02

Az ősz kincseket kínál számunkra, érdemes elfogadni és begyűjteni a természet eme szép ajándékait.

Az érett dísztökök, gesztenyék, színes bogyók, tarka falevelek remek díszítőanyagok, tökéletesek, hogy az évszakhoz igazodva vidámabbá tegyük az otthonunkat.Chestnut

Színes, változatos dekorációk készülhetnek belőlük, kiegészítőként 1-1 gyertya, üvegedény vagy váza épp elég segédeszköz.

Mutatunk néhány szép megoldást.

Az ajtók díszítésére gyönyörű kopogtató készülhet a tarka falevelek segítségével.

 

lushome.com

lushome.com

 

A tűz színeiben játszó termések, bogyók szintén alkalmasak koszorú díszként.

minimalisti

minimalisti

Egy üvegedény és 1-2 termésféle segítségével szintén szép megoldások születhetnek.

ivelaughrowe.com

ivelaughrowe.com

A vadgesztenye ragyogóan barna termésével, meghökkentő bundájával díszít.

chestnut_200

A különböző színű és méretű dísztököket bármilyen kaspóban,  kosárban elhelyezhetjük, a látvány magáért beszél.

minimalisti.com

minimalisti.com

Vagy akár magunk is elkészíthetjük a tökdekorációt tarka papírból.

minimalisti.com

minimalisti.com

 

A csodás dísztökök bejáratunk ékei is lehetnek, akár az őszi virágokat is tárolhatjuk bennük.

fall-outdoor-decor-pupmkin-planters

 

Kortárs magyar alkotók műveiből nyílt kiállítás Szentendrén

Több mint 600 kortárs magyar alkotó művei láthatók a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) Labirintus című képző-, ipar- és fotóművészeti kiállításán vasárnaptól a szentendrei Művészet Malomban.

művészetmalom-570x380

A MAOE 2014-ben meghirdetett Labirintus című kiállítási pályázatára született tematikus tárlaton festők, grafikusok, szobrászok, fotóművészek, alkalmazott grafikusok, belsőépítészek, textil-, kerámia- és üvegművészek munkái szerepelnek.

A nagyszabású összművészeti projektet Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg, valamint köszöntötte Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere és Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Ferenczy Múzeum igazgatója, a város kulturális és turisztikai vezetője. Az eseményhez kapcsolódva harminc művész szakmai elismerésben részesült.

Bővebben…

… lakberendezés, kert, építés …