dogvaccine

Amit az oltásokról tudnod kell

Ajánlott oltási program kutyáknak

 

Az oltás nem csak kötelező: életet is menthet. De mikor, mit, hogyan adassunk be az újonnan hozzánk került, vagy a már évek óta nálunk lakó négylábúnak? Ebben segít eligazodni az alábbi összefoglaló.

Az, hogy kutyádnak milyen oltásokra van szüksége, nagyban függ attól, honnan, hogyan és milyen életkorban kerül hozzád.

Kölyökkutyák

A beadandó oltásokat befolyásolja a környezet és sok egyéb tényező is. Általában az állatorvos tudja legjobban, hogy az adott környéken mely fertőzések fordulnak elő leggyakrabban, mi ellen kellene megvédeni a kiskutyát, érdemes tehát hallgatni a véleményére. Az oltási programot az első oltáskor célszerű az állatorvossal megbeszélni, és a javasolt oltási időpontokat emlékeztetőként az oltási könyvbe ceruzával beírni, az egyes oltások közé pedig féreghajtásokat beiktatni.

Fontos tudnod, hogy két oltás között 2 hétnek kell eltelnie, és köztük ajánlatos félidőben féreghajtani!

A nem beoltott kiskutya védtelen a különböző fertőzések ellen. Ezért mielőtt az oltatlan kicsi(k)hez bemennél vagy hozzáérnél, válts cipőt, ruhát és moss kezet! Nagyon fontos: ha oltatni viszed a kicsi(ke)t, a teljes védettség kialakulásáig ne tedd le ő(ke)t a rendelőben, és ne engedd, hogy más kutyákkal összeszagoljon/janak!

Sétáltatni, az utcára vinni a kiskutyát leghamarabb a harmadik oltás beadásától számított két hét eltelte után szabad!

Ha a kiskutya nálad születik:

A kiskutyák legjobb immunizálása 8 hetes korig az anyatej. Ha az anyának bőségesen van teje, akár még egy kicsit várhatunk is az oltások megkezdésével. De az anyatej nem varázsszer: a védekezés, a fertőzések elkerülése is fontos. Ha lehet, a kicsik ne érintkezzenek olyan felnőtt állattal, aki a kertből vagy lakásból kijár az utcára. Ha a mamakutyának muszáj sétálnia – például mert nem kertes házban lakik – célszerű az emlőit és a lábát lemosni, mielőtt az utcáról visszamegy a kicsikhez .

Ha a kiskutyát veszed:

Feltétlenül ellenőrizd a kiskutya oltásait! Ne hozz el olyan kicsit, aki minimum 3 oltást még nem kapott meg, és utolsó oltása óta nem telt még el két hét! Ne hozz el olyan állatot, aki levert, aluszékony, keveset mozog! Az egészséges kölyök eleven.

Nincs annál szomorúbb, mint ha az örömmel és szeretettel várt kis élet más hanyagsága miatt a kezed között pusztul el… Ráadásul az egyik legveszélyesebb kutyabetegség okozója, a parvo vírus, ha bekerül valahová, ott minimálisan fél évig, de egyesek szerint akár évekig is elél, így ha újabb kölyköt hoznál haza, nagyon nagy valószínűséggel ő is megfertőződik.

10-12 hetes koráig jobb, ha a kicsi a mamakutya mellett marad! Ha a kiskutyát vetted, célszerű 24 órán belül felkeresni vele a rendelőt, megvizsgáltatni és oltási programját megbeszélni!

Egyébként pedig ugyanazokat a higiéniai óvintézkedéseket kell betartanod, mint az otthon született kölyköknél. Első sétára a veszettség-oltás beadását követő két hét eltelte után mehettek.

Ha a kiskutyát találod:

Mindenképp keresd fel vele a rendelőt, lehetőleg még mielőtt hazavinnéd. Előfordulhat ugyanis, hogy elveszett, keresik, és (kis szerencsével) chipezett. Ilyenkor a regisztrált chip alapján azonnal hazajuttatható.

A kiskutya életkorának megállapítása az orvos feladata. Ennek alapján tud tanácsokat adni neked a táplálással, féreghajtással, oltásokkal kapcsolatban. Ha kölyök 6 hetesnél fiatalabb, nem oltható még, fontos viszont, hogy tudd, nem beteg-e, valamint hogy elkezdd a féreghajtást!

Alapimmunizálás (minden kölyökkutyának ajánlott védőoltások)

 • 7-8 hetes korban parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
 •  9-10 hetes korban kutya kombinált oltás (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis)
 •  11-12 hetes korban parvovírusos bélgyulladás elleni oltás
 •  13-14 hetes korban kutya kombinált oltás
 •  15-16 hetes korban veszettség elleni oltás
 •  6 hónapon belül a veszettség elleni oltás ismétlése

Az alapimmunizáláson felül ajánlott oltások, egyedi elbírálás alapján

 • 17-18 hetes korban Lyme-kór elleni oltás a Lyme-kór szempontjából veszélyeztetett területen élő kutyák számára
 •  Lyme-kór elleni oltás ismétlése 2-3 hét múlva
 •  bőrgombásság: egyedi elbírálás alapján, függően a tartási körülményektől és a fertőzések előfordulásának gyakoriságától. Megelőzés és gyógykezelés céljából egyaránt alkalmazható 8 hetes életkortól.

Ha a fenti oltásokat évente, rendszeresen megismételteted, az immunitás fenntartható.

Felnőtt kutyák oltásai

A veszettség-oltás beadatása évenkénti kötelezettsége minden gazdának. A kombinált oltás beadatása viszont alapvető érdeke. Költsége ugyanis eltörpül a már kialakult – és sokszor sikeresen nem is kezelhető… – betegség okozta költségek mellett.

A kölyökkorban beadott egyszeri oltás önmagában nem biztos védelem, a vakcinák hatásosságát csak a rendszeres emlékeztető oltások garantálják.

Ha menhelyről vagy állatvédő szervezettől fogadsz örökbe, az új családtagot oltási könyvvel és minimálisan veszettség-oltással kell, hogy kiadják neked! Ennek, és a féregtelenítésnek a megtörténtét feltétlenül ellenőrizd!

Mely betegségek ellen nyújt védelmet a kombinált oltás?

 • parvo (parvovírusos bélgyulladás)
 •  fertőző májgyulladás
 •  szopornyica
 •  leptopsirózis

Ki oltható?

Nem oltható a beteg, lázas és szoptató állat. Tilos az állatot oltatni antibiotiumok szedésével egyidejűleg, és ha rendszeresen gyógyszert szed, az állatorvosnak erről is feltétlenül tudnia kell!

Egyszerre, vagy külön?

A veszettség és kombinált oltást célszerű külön-külön beadatni, különösen fiatal állatok esetén. Így a szervezetet egyszerre érő terhelés nem olyan nagy, és az esetleges oltási reakció is egyértelműen egy adott oltáshoz (oltóanyaghoz, gyártóhoz, márkához) köthető, melyet a jövőben így feltétlenül kerülni lehet és kell is!

Idős kutyák oltása

Tévhit, hogy az idős kutyákat nem kell vagy nem szabad évente oltani. Az idős állatok természetes ellenállóképessége az öregedéssel meggyengül, szervezetük nehezebben tud védekezni a fertőzésekkel szemben. Ezért oltásuk mindaddig, míg súlyos, a várható élettartamot komolyan megrövidítő egészségi problémájuk nincs, feltétlenül javasolt!

Oltási reakció

Az oltási reakciók ritkák és legtöbbször enyhe lezajlásúak. Ezek általában a védőoltás beadása után néhány órával kezdődnek (ritkábban néhány napon belül) és legfeljebb néhány napig tartanak. A tünetek:

 •  viszketés, érzékenység a vakcina beadásának helyén
 •  a szúrás helyén kicsi, tömött, nem fájdalmas duzzanat
 •  a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata
 •  csökkent étvágy és aktivitás
 •  enyhe láz

Jóval ritkábban, de előfordulhatnak súlyos oltási reakciók is. Ezek általában allergiás eredetűek és az oltás beadását követő néhány perc – egy órán belül jelentkeznek. Minden mellékhatást azonnal kezeltetni kell!

Az esetleges nemkívánatos oltási reakciók miatt nem indokolt a védőoltások elhagyása.

Az állatorvost feltétlenül tájékoztatni kell arról, ha ilyen reakció előfordult már kutyád múltjában, mert ennek ismeretében – más oltóanyag használatával vagy a védőoltás beadásával egyidőben végzett megelőző kezeléssel – a mellékhatások kockázata csökkenthető.

Emellett ismertetni kell a kutyánál tapasztalt egyéb problémákat, a korábbi súlyosabb megbetegedéseket és a fennálló gyógykezeléseket is.

Jogszabályi kötelezettséged

Minden három hónapnál idősebb eb veszettség elleni immunizálása kötelező. A 3 hónapos kort elért kutya esetében 30 napon belül el kell végeztetni az első oltást, monovalens (egy komponensű) vakcinával. Ezt az oltást 6 hónapon belül kötelezően meg kell ismételtetni, szintén monovalens vakcinával. A magyar jogszabályok alapján a veszettség elleni védőoltás 365 naptári napig érvényes, ezért az ebek vakcinázását legkésőbb minden 364. napon ismételni kell. A kutyákat a veszettség elleni immunizálással együtt széles hatásspektrumú féregtelenítő készítménnyel is kezelni kell minden évben.

 (411997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról 1. számú melléklet )

 Ha kutyádat nem oltattad, vagy az oltás megtörténtét nem tudod oltási könyvvel igazolni, és kutyád harap, komoly következményekre számíthatsz!

A tömegközlekedési eszközökön a jegyellenőr kérheti, hogy veled utazó kutyád oltási könyvét mutasd be. Ha nem tudod, kizárhat az utazásból.

 

(forrás: állatésember.hu)