mateo1

Heti gazdára váró: Mateo

Mateo élete borzasztó körülmények között kezdődött – és sajnos, nem ritka körülmények közt. Kölyökként került egy nagyon rossz körülmények között élő, külföldi vendégmunkás családhoz, akik a kutyának a hátsó kertet jelölték ki lakóhelyül, háznak pedig egy „komfortos” fémhordót, amihez hozzá is láncolták, biztos ami biztos. A gazdák a kényeztetést egyebekben sem túlozták el: fő tápláléka paprikacsuma és hasonló nyalánkságok voltak. A kutya egész nap ugatott, hogy felhívja magára a figyelmet, pedig tudta: ezért rúgás jár. A családból egyébként csak a kisfiúk mentek hozzá hátra – ezért van talán, hogy Mateo annyira szereti a gyerekeket.

Aztán egyszer csak a család az éj leple alatt odébbállt. Szomszédjuk jött erre rá egy idő után és vette magához Mateót, akit a legnagyobb télben a hordóhoz láncolva hagytak: még annyi kegyelmet sem kapott, hogy legalább leoldják. Élete tulajdonképpen halálos ítéletével vett kedvező fordulatot.

mateo2

Mateo körülbelül 2010. májusban született, 32 cm marmagasságú, kb. 8 kg súlyú csupa izom ivartalanított fiú. Igazi őserővel és ősintelligenciával megáldott kis lény. Ha ember lenne, és a XIX. században született volna, ő lenne a kovácslegény, akire ereje és jóindulata miatt felnéznek, de nem szívesen fognak vele kezet, mert fáj. Kb. így zajlik a játék is: vigyáz ő, csak amikor belefeledkezik a játékba, elfeledkezik az erejéről… és a pajti visít. Ilyenkor azonban szégyenkezve azonnal leáll, körbetáncolja a havert, csókolgatja, bocsikázik. Most kezd az erejével tisztába kerülni, és legtöbbször sikerül már vigyáznia is, de egyben az őt megillető helyet is elvárja a falkában. Bővebben…

Mégsem halnak ki a pandák

Kínai tudósok szerint, és reméljük, igazuk van.

pan

A pandakutatók által végzett felmérés jelentős sikerként értékeli az óriáspandák tenyésztésében máig elért eredményeket.

Az Oxfordi Egyetem gondozásában megjelenő Molecular Biology and Evolution című folyóiratban olvasható tanulmány szerzői  emlékeztetnek arra, hogy az 1950-as években elsősorban a bambuszerdőkkel borított területek gyors fogyatkozása, az orvvadászat és az állatkertek gyűjtése következtében több mint ezerrel csökkent a vadon élő pandák állománya.
Szakértők arra számítottak, hogy ennek súlyos következménye lesz a populáció életképességére, de a kínai kutatók úgy vélik, ez a feltételezés nem volt megalapozott. Hozzáteszik azonban, hogy új tényezők, mint az állatok vándorlásának korlátozottsága, negatív genetikai hatásokat idézhetnek elő. Bővebben…

chris04

Heti gazdára váró: Chris

Chris(tina) 2010. februárjában született keverék kislány kutyus. Vékony testalkata és extra hosszú lábai – 13 kilójához képest a magassága 50 cm – érdekes szépséggé teszik: kecses, könnyed mozgású és nagyon gyors eb.

chris01

Kinézete és mozgása alapján valószínű, hogy agár is bujkál valahol a családfájában. Mozgásigénye is ennek megfelelő; szerencsére más kutyákkal nagyon jól kijön, könnyen barátkozó típus, így mindig talál magának edzőpartnert, akivel nagyokat rohanhat. Fülei állása extra bájt ad és némi humort csempész kinézetébe.

chris06

Chris igazi jó kutya: okos, játékos, és az agresszió morzsája is hiányzik belőle. A hasát nagyon szereti, ennivalóval kiválóan motiválható – ennek árnyoldala, hogy eszét (és magasságát) kihasználva olykor “kerülőúton” próbál finomságokhoz jutni. Ajánlott neki a kutyaiskola vagy valamilyen kutyás sport, ami leköti az energiáit és kiaknázza intelligenciáját.

chris03

Jó tulajdonságait azonban rendkívüli félénksége nem engedi rögtön az első találkozásnál megnyilvánulni. Chris idegen emberekkel (főként férfiakkal) bizalmatlan és félős, időre van szüksége, míg ismeretlenekkel szemben felenged. Hirtelen vagy hangos zajoktól megretten, és bár gyönyörűen sétál pórázon, egy bicikli vagy teherautó közeledtére pánikba esve igyekszik menekülni. Ez teljesen elmúlni valószínűleg sosem fog, de a biztonságot adó gazda mellett enyhül majd.
Chris nem az első szóra odarohanó, boldogan simogatást kérő típus, és talán ezért nem talált még rá a gazda. Pedig sokat veszít, aki hagyja magát félrevezetni a visszahúzódó viselkedéstől. Bár annak, aki őt választja, az átlagnál több türelemre, időre (és jutifalatra) lesz szüksége, míg meggyőzi róla Christ, hogy nála biztonságra és szeretetre talált, az eredmény mindenképp megéri. Ha egyszer sikerül áttörnie Chris félénkségének falát, egy rendkívüli kutyát talál mögötte.

chris05

Chrisről érdeklődni a 06 70 223 6476-os telefonszámon vagy a kasznakata_kukac_gmail.com email címen lehet.

Bővebb információ a www.állatésember.hu oldalon, illetve az ideiglenes befogadó blogján.

… kedvenceinkért …